ÜÇÜNCÜ RÖPORTAJ : UZM. PSK. DAN. OĞUZ ÖZAT

Ne çekti bu PDR ? Alandışı atamalarla, MEB atanma puanlarının yükselmesiyle, işsizliğin hızla artmasıyla, 10 Kasım yönetmeliğiyle … Alan istihdamını, itibarını ve mesleki kimliğini kaybetmeye karşı karşıyayken örgütlü bir güce ve bu gücü harekete geçirecek bir lidere ihtiyacı vardı. İşte o isim Oğuz Özat oldu. Önce Samsun Şube başkanı olarak alan savunuculuğu, mesleki sorunlara duyarlılığı, genç işsiz psikolojik danışmanlar için destek grubu oluşturması ve en önemlisi dernek çatısı altında örgütlenme inancını genç nesillere taşımasından dolayı çok saygı gördü, çok sevildi. Sonunda alın teriyle hak ettiği genel başkanlığa psikolojik danışmanların oylarıyla getirildi. 

Oğuz Özat ile röportajımız 19 Kasım 2019’da Türk PDR Derneği Genel Başkanlığı makamında gerçekleştirilmiştir.  

Röportaj : Aslı Ceren Bozyiğit 

1) Sizce dernek çatısı altında örgütlü çalışmakla okul çatısı altında tek başına çalışmak arasındaki fark nedir ? Yeni mezun olmuş ama henüz Türk PDR Derneği’ne üye olmamış gençlerimize bu konuda neler önerebilirsiniz ?

Oğuz Özat : Ben hala okul çatısı altında çalışıyorum ihmal ediyorum şuanda bunun sebebi dernek çalışmalarımız. Severek yapıyordum o işi. Tüm okul tiplerinde ve RAM’da çalıştım. Her birinin benim için anlamı ve önemi farklıdır. Fakat tabi ki dernekte çalışmanın diğerlerine göre en büyük farkı sorumluluğunun daha fazla olması, daha fazla kitleye hitap etmek ve daha fazla çalışmaktır.

2) Türk PDR Derneği’nin yeni genel başkanı olarak daha önceki dönemlerde yarım kalmış veya henüz düşünülmemiş çalışmalar olarak neler yapmayı planlıyorsunuz ? 

Oğuz Özat : Şimdi burası 30 yıllık dernek. Alanda güçlü insanlar genel başkanlık yapmış. Baktığımda hepsi bir sürü güzel şey yapmış. Bir tuğla eklemiş. Genel başkan olduğumda farkettim ki geniş alanlarda çalışmalar yapılıyor. Örneğin dergiler, paneller, Türkiye genelinde temsilciler var. Hem akademik hem mesleki mücadele gibi yoğunluklar var. Öncelikle benim birinci mücadele noktam psikolojik danışman unvanının meclisten geçmesi ve personel cetveline eklenmesi. Bir diğer çalışmamız ise şu olacaktır rehberlik yönetmeliğini sahanın ihtiyacına göre düzenlenmesi için taleplerde bulunmak. Yeni eklediğin her şey farklılıktır zaten eski genel başkanlarımız ile birlikte çalışıyorum bunun çabasındayım. Bıraktığım gün sağolsun mücadele etti çalıştı katkı sağlasın denilsin bu bize yeterli.

3) 10 Kasım yönetmeliği ile nöbet, etüt, boş ders gibi angarya işlere maruz bırakıldık. İki yıldır bu yönetmeliğin durdurulmasıyla ilgili somut bir çalışma yapılıyor mu ? Sürecin bu kadar gecikmesinin sebebi nedir ?

Oğuz Özat : Öğrenciler pek bilmeyebilir ama sahadaki arkadaşlar çok iyi hatırlar,  yönetmeliğin bakanlık tarafından değişeceğini yedi ay öncesinden meslektaşlarımıza haber veren ben olmuştum. Hatta bu bilgiyi verdiğimde bazı meslektaşlarımız böyle kötü bir yönetmelik çıkmaz diyerek ciddiye almamış hatta bana tepki göstermişlerdi. Yine de büyük bir kesim meslektaşımızla bu yönetmeliğin çıkmaması için çok büyük mücadeleler verdik. İlgili yönetmelikte “8 saat mesai, görüşmeler müdür izni ile yapılır” gibi maddelerin yürürlüğe girmesini engelledik. Maalesef 10 Kasım 2017’de yönetmelik değişti. Yönetmeliğin değişmesi ile biz mücadeleyi bırakmadık. Danıştay davamızı Türk PDR derneği olarak açtık. Sendikalarımızdan yönetmelikle ilgili nöbet maddesi için eylem kararı aldırdık. Saha mücadelesini, tepkilerimizi vermeye devam ettik. Yine yeni yönetmeliğin çağdışı olduğu sahada açıkça ortaya çıktı, bakanlığımızın mücadelemiz sonucu yönetmeliğin çıkmasının üzerinden daha iki yıl geçmeden yeni bir yönetmelik çalışması yaptıklarını ve şubat ayı gibi yönetmeliğin değişeceğini Türk PDR Derneği’nin tüm taleplerini yönetmelikte olacağı ilgili genel müdür ve daire başkanı tarafından bize iletildi.

 Yeni yönetmeliğin çıkması için sürekli lobi çalışması ve baskı yapmaya çalışıyoruz. Umarım mesleğimize uygun güzel bir yönetmelik çıkar. Eğer yeni çıkan yönetmelikle de mesleki etik ve ilkelere uygun olmaya mesleğe uygun olmayan bir madde olursa aynı şekilde tepkimizi vererek camiadan aldığımız güçle mücadelemizi yapacağız.

Yönetmelik değişmesi neden gecikti diyorsanız. 

Bir yönetmelik yayınlandıktan sonra en az 15 , 20 yıl yürürlükte olur. Hatta 50 yıldır yürürlükte olan yönetmelikler var. Sadece iki yıl gibi bir sürede rehberlik yönetmeliğinin değişmesi gündeme gelmişse bu bir gecikme değil aksine camiamızın ve bizim etkin ve güçlü duruşumuzun karşılığıdır ve herhangi bir gecikme yoktur. Yönetmelikteki en önemli taleplerimizden biri psikolojik danışman ünvanını olması, nöbetin kalkmasıdır. Bunun yanında da 20’ye yakın madde talebimiz vardır.

4) Son yıllarda üniversitelerde yeni PDR bölümlerinin açılmasıyla PDR öğrencilerinin ve mezunlarının sayısı hızla arttı. Ancak buna karşılık PDR mezunlarının devlet kurumlarında çalışmaları için yeterli kontenjan verilmemektedir. Bu konuda ne düşünmektesiniz ? Sizce PDR bölümünün önü kapanıyor mu ? Yoksa PDR mezunlarına yeni fırsatlar mı doğmaktadır ?

Oğuz Özat : Bu konuda ben de hemfikirdeyim. Yaklaşık 7 bin PDR mezunu veriyoruz. Milli eğitim bakanlığının ikinci öğretimleri kapatması ile bu sayı 6 binlere indi. Ancak yine de bize göre fazla. 3 binler gibi sayılara gelmesini istiyoruz. Türk PDR Derneği olarak bu konuda ilerleyen zamanlarda yüksek öğretim kurumunda bir görüşmemiz olacak. Bunu özellikle mücadele konumuz olarak tutuyoruz. PDR kontenjanlarının azaltılması gerektiğini, niteliğinin arttırılması konusunda görüşeceğiz. Ayrıca hocası olmayan okullarında farkındayız. Nisan ayında Türkiye genelindeki Anabilim dalı başkanları ile toplantı yapacağız orada da bu konuyu görüşlerine sunup resmi boyut kazandıracağız. PDR’nin önünün kapanması konusuna gelince böyle bir durum söz konusu değil insanın olduğu her yerde PDR’ye ihtiyaç olacaktır. 

5) Formasyon alarak okullarda çalışanlar hakkında ne düşünüyorsunuz ? Bunun önüne nasıl geçilir ?

Oğuz Özat : Formasyonu bakanlığımızda kapatmaya başladı. Formasyon öğretmenlik eğitimidir. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik eğitimi değildir. Bu yanılgıdan çıkalım. Talim terbiye kurulu 9 nolu kararında PDR ve formasyon almış psikoloji mezunları rehberlik kadrosuna atanır diyor burda yanlışlık var ve ben bunu dava ettim. Hala danıştayda davamız inşallah kazanacağız. Bu büyük bir yanlıştır. Formasyon doğrudur ya da yanlıştır ben bilmem. Benim baktığım bölümüm. Formasyonu alır psikoloji öğretmenliği yapar ama rehberlik yapması eğitim açısından yanlıştır.

6) Manevi danışmanlık hakkında ne düşünmektesiniz ? Bu durumun PDR bölümüne zararları nelerdir? 

Oğuz Özat : MANEVİ DANIŞMANLIK ile ilgili arama motoruna ismimi yazdığınızda düşüncelerim çıkacaktır. Bu konuda en sert ve dirençli tepkiyi Psikolojik Danışma camiası vermiştir. Bunun başında da Türk PDR Derneği vardır. Yine benim çok sert açıklamam olmuştur.MANEVİ DANIŞMANLIK bizim alanımız olduğunu biliyoruz. Bu kişilerin yaptığı dini danışmanlıktır ve bizim alanımıza kaymaktadır. Manevi danışmanlık ruh sağlığı ismidir çoğu arkadaş bilmez. Bir de bunun içinde bütüncül görüşme gibi tanımlama yapmasını reddediyoruz. Yeni yönetim olarak güçlü hukuk bürosu ile anlaşma yaptık. Sadece bu konuda değil her konuda hakkımızı savunacağız.

7) Ruh sağlığı yasa tasarısı için yapılan çalışmalardan ve işleyen süreçten memnun musunuz ? Bu süreçte olumlu ya da olumsuz bulduğunuz durumlar nelerdir ?

Oğuz Özat : Ruh sağlığı yasa tasarısında PDR görmediğimiz sürece işleyen süreçten memnun olmayacağız. Ruh sağlığı yasasına karşı çıkma sebebim de bu. Daha önce bununla ilgili yaptığım görüşmelerde bana meslek bulunmaması gerektiği söylenmişti. Öyleyse neden psikoloji var?  Bunun önüne geçmek için mücadele etmemiz lazım.  Meslekler olmayacak ise de psikiyatri, psikolojide olmayacak. Psikolojik danışmanlar olarak bunu kabul etmiyoruz. Bizler sürekli terapi eğitimleri test yorumlama alırken sürekli kendimizi geliştirmek için uğraşırken psikoloji hatta KLİNİK psikolojinin bile yer aldığını görmek istiyoruz. Ruh sağlığı yasa tasarısı PDR’yi de kapsayan sekilde yapılmalı, böylece sahte diplomalar ile insan psikolojisine tehdit oluşturan dolandırıcıların önüne geçilmiş olacaktır. 

8) Psikolojik danışmanların bir meslek yasasına ve bir meslek odasına sahip olması neden gereklidir ? Bu konuda Türk PDR Derneği’nin ne gibi çalışmaları vardır ?

Oğuz Özat : PDR alanında mezun olmamış hatta ruh sağlığı alanında bile mezuniyeti olmayan kişiler bu meslekte olup para için insanların ruh sağlıklarını hiçe sayıyorlar. Bunların da önüne geçmiş olmak için, biz psikolojik danışmanlar daha iyi koşullarda daha çok kişiye ulaşması için PDR öğrencileri ve psikolojik danışmanlar yasamızın çıkmasını destekliyor ve meslek odamızın kurulmasını talep ediyoruz. Türk PDR Derneği olarak da daha önce açıkladığım gibi gittiğimiz her kurum ziyaretinde talebimizi gerekliliğini iletiyoruz. İletmeye de devam edeceğiz. 

9) PDR öğrencileri ve mezunlarının kendilerini geliştirmeleri için çeşitli eğitimlere ve süpervizyon desteğine ihtiyaçları vardır. Türk PDR Derneği’nin bu konuda çalışmaları nelerdir?

Oğuz Özat : Samsun’daki gibi genel merkezde de eğitimlere başladık. Öğrenci ve mezunlarımız 5 donanım olmalı. Kişilik testi, yetenek testi, psikolojik testler üzerine uzmanlaşması, bunun yanında çocuk psikolojik danışması üzerine uzmanlaşması bir de yetişkine dönük bilişsel olabilir kuram temelli uzmanlaşması. İlk iş olarak derneğin yerini değiştirdik bunun sebebi eğitimleri uygun ortamda verebilmekti.

10) Bir psikolojik danışmanda olması gereken kişilik özellikleri, yetenekler ve mesleki yeterlilikler nelerdir ? Bu konuda kendi deneyimleriniz ve gözlemleriniz doğrultusunda paylaşmak istediğiniz unsurlar var mı ? Ya da bu bilgiye erişebileceğimiz güvenilir bir kaynak önerebilir misiniz ? 

Oğuz Özat : Duygusal zeka ve araştırmacı özelliğe sahip olmalı. Araştırarak inceleyerek eğitimlere katılarak kendinin geliştiren bireyler olmalı. Bunun yanında çekici olmalı yani ilgi çekmeli karşısındaki insan onu önemsemeli. İletişimde değerli görmeli. Donanımlı olmalı ve kendi ruh sağlığı içinde çözümlemelerde bulunmalı. En önemlisi ise uzmanlaşmalı. En iyi olduğun şey uzmanlaştığın alandır. Biraz duygusal ve sosyal zeka kalıtsal olsa da geliştirilebilir şeylerdir. 

11) Psikolojik danışman ve öğretmenlerin sendikalara üye olmalarını doğru buluyor musunuz ? Bu gerekli midir ?

Oğuz Özat : Sendikalara tüm meslektaşlarımız mutlaka üye olmalıdır ancak hangi sendikanın psikolojik danışma rehberlik alanını daha iyi savunduğu haklarını daha iyi koruduğunu da bilerek o sendikaya üye olmak önemlidir. 

Eski bir sendika başkanı olarak sendikalaşmayı bir hak mücadelesi olarak görüyor ve destekliyorum.

12) “Her ailenin bir psikolojik danışmanı olmalıdır.” cümlesine katılıyor musunuz ? 

Oğuz Özat : Her ailenin değil herkesin tıpkı Amerika’daki ve Avrupa’daki gibi psikologa ihtiyacı var. Bizde de böyle bir uygulamanın tıpkı Aile hekimliği gibi gelmesi gerekir. Öncelikle ruh sağlığı yasa tasarısı halledelip daha sonrasında da her aileye bir psikolojik danışman verilmesi görüşündeyiz. Gittiğimiz yerlerde de bunları iletiyoruz. Böyle bir uygulama konulduğunda da meslektaşlarımızın süreci iyi yöneteceğine de eminiz.  

13) Disiplinler arası çalışmaya gerek var mı ? Sizce PDR alanı hangi mesleklerle ve alanlarla işbirliği içinde çalışmalıdır ? 

Oğuz Özat : Tabi ki gerek var. Özellikle felsefe, sosyoloji, sosyal hizmetler, kültürel ve sosyal bilimler alanı ile çalışmak gerekiyor. Bunun yanında tıp en önemli çalışmamız gereken alan. 

NOTLAR :

1) Bu çalışma 22.02.2020 tarihinde “www.edbatoplulugu.com” adresinde yayınlanmış olup 6264 okunma sayısına ulaşmıştır. “www.edbatoplulugu.com” sitesinin güncellenmesi kapsamında kapatılmasından dolayı içerikleri de bu siteye 14.07.2023 tarihinde taşınmıştır.

2) Yazının altındaki okunma sayacı 22.11.2023 tarihinde aktif edilmiştir. Burada belirtilen sayı (6264) ile okunma sayacındaki sayının (alttaki) toplamı yazının gerçek okunma sayısını vermektedir. 

3) EDBA Topluluğu hem “www.edbatoplulugu.com” hem de “www.edbaacademy.com” sitesinin sahibidir. “www.edbatoplulugu.com” sitesi yerine yazılar artık eğitim ve yayın kuruluşumuz olan EDBA Akademi’nin resmî sitesi “www.edbaacademy.com”da yayınlanacaktır. 

 

Okunma Sayısı: 5
Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn